• Producenten

Dit voorjaar heeft ARAÑA de webshop van Alpaca fashion overgenomen. In juli zijn wij op bezoek geweest bij de oprichters Peter en Corry Jordaan. Hun dochter Cheranie was ook gekomen. Het was leuk hun enthousiaste verhalen over de klanten en beurzen te horen. De familie Jordaan heeft al jaren een alpaca farm en zij ontdekten de geweldige kwaliteit van de vacht van de alpaca. “Als je een schaap scheert, dan ben je na afloop vuil. Scheer je een alpaca dan klop je jezelf een beetje af en je bent weer schoon”, zo vertelde Corrie. “Dat komt omdat een alpaca geen vet in zijn vacht heeft. Daarom kan iemand die allergisch is voor wol, vaak wel alpaca dragen en daar zijn ze heel erg blij mee”! Vijf jaar geleden hebben zij een winkel met alpaca kleding en accessoires geopend op hun farm. Om bekendheid te krijgen bezochten zijn veel markten en beurzen. “Later deden wij dat minder, de mensen wisten ons te vinden op onze webshop”. Een lange middag zijn wij er geweest en vol informatie gingen wij terug.

ARANA op bezoek bij Alpaca Fashion familie Jordaan Sommelsdijk

Wij delen de passie met de familie Jordaan over alpaca en om zoveel mogelijk mensen de charme van alpaca te laten ervaren. Corrie en Cheranie hebben in een modehuis gewerkt en net zoals wij vinden zij het leuk mensen mooi aan te kleden.  Alpaca fashion is een goede aanvulling op ARAÑA. Alpaca fashion verkoopt naast dames en heren kleding ook accessoires van alpaca, zoals mutsen en shawls en de comfortabele alpaca sloffen en sokken. ARAÑA is gespecialiseerd in handmatig gemaakte kleurrijke alpaca dames vesten, truien en omslagdoeken, dit jaar starten wij ook met een kleine collectie herenmode. Peter vertelde enthousiast dat; “iemand die ooit alpaca sokken heeft aangeschaft, ervaart het genoegen van het dragen van alpaca en gaat een trui of vest van alpaca proberen”. Volgens Peter Jordaan hoef je alpaca sokken eigenlijk niet te wassen. Je krijgt er geen zweet voeten in, de lichaamsgeur blijft er niet in hangen, even luchten en hup je kunt ze weer dragen. Enkele paren met elkaar afwisselen is dan wel handig. De boorden van de sokken voelen zacht aan en knellen niet. Daarom worden deze sokken graag gedragen door diabetes patiënten en door mensen met gevoelige benen. Corrie noemde ook nog; ”dat de alpaca sloffen, zelfs naar jaren dragen, niet glad worden aan de onderkant. Je hoeft niet bang te zijn dat je uitglijdt op een trap. In het begin lijken ze iets te strak te zitten. Je moet ze even uitlopen en dan zitten ze als gegoten. Ook krijg je geen zweetvoeten in de sloffen”.

Wij hopen de beurzen waaraan Alpaca Fashion deelnam ook te doen. Dit jaar gaan we naar Trompenburg en naar de Puur markt in Oud-Beijerland.  Wij zullen u op de hoogte houden van onze activiteiten. Als u de alpaca producten van ARAÑA en Alpaca fashion wilt zien en passen, dan bent u van harte welkom in Veenendaal. Op onze websites staan de openhuisdagen. Op andere dagen bent u natuurlijk ook van harte welkom, maar dan is het beter even van te voren te bellen of wij aanwezig zijn. ARAÑA ligt buiten het centrum bij de Nieuwe Molen. Op het pleintje bij de molen kunt u ruim parkeren en eventueel naar het centrum lopen.

Wij kijken ernaar uit u met een kopje koffie of thee te verwelkomen.

ARANA alpaca fashion KUNA Jordaan Sommelsdijk

 

 

 

Lees meer

PIMA DAMES TOPS van ARTISAN ROUTE nu ook verkrijgbaar bij ARAÑA.

Artisan Route pima shirt blauw dames
Pima shirt Pilar

De fantastische pima shirts van ARTISAN ROUTE nu ook verkrijgbaar bij ARAÑA. Deze shirts werden eerst alleen verkocht door ASARTI in Nederland. Nu ASARTI met de winkel gestopt is, zijn wij blij dat wij u deze shirt kunnen aanbieden. We hebben verschillende telefoontjes gehad met de vraag: “Weet u waar wij de shirts kunnen kopen die ASARTI eerst had?”
Deze dames tops zijn gemaakt van 100% Peruaanse Pima katoen. Deze katoen voelt lekker zacht en draagt erg comfortabel. Eenmaal gekocht, gedragen, gewassen en opnieuw gewassen, blijft het als nieuw. De shirts zijn afgewerkt met oog voor detail en hebben een semi-fitted pasvorm.
De collecties van ARAÑA zijn kleurrijk. Onze klanten vragen soms wat ze het best eronder kunnen dragen. Er zit altijd wel een kleurtje in onze vesten en truien, waar makkelijk een passend shirt bij te vinden is. Wij hebben de kleuren van de pima shirts zorgvuldig uitgezocht bij onze collectie.

Pima col shirt Artisan Route pima katoen kol rood
Pima col shirt Paula

PIMA katoen uit PERU.
Pima katoen is bekend om de duurzame kwaliteiten. Kleding van pima katoen is zacht, sterk, goed zelf te wassen, het draagt behaaglijk en behoudt lang haar vorm. Pima katoen is een lichte stof, maar geeft daarentegen wel veel warmte. Het heeft een groot vocht absorberend vermogen. Pima katoen gaat veel langer mee dan andere soorten katoen.

De grootste verschillen tussen pima katoen en gewone katoen zijn de sterkte van de vezel, de fijnheid en de vezellengte. Pima katoen heeft een sterkere en fijnere vezel dan gewoon katoen. De lengte van de vezels van pima katoen is 35% langer dan de vezels van normaal katoen. Het is zachter, glanst meer en blijft langer kleurecht en mooi in vorm. Pima katoen neemt meer vocht op dan andere katoensoorten.
Kortom net zoals alpaca is pima katoen een plezier om te dragen. Een beter combinatie van een alpaca vest met een pima shirt eronder is haast niet te bedenken. Onze collectie heeft ook enkele ASARTI vesten gemaakt van 90% alpaca met 10% pima. Ook een feestje om te dragen.
Heeft u nog vragen, bel ons gerust. Wij staan u graag te woord.

Lees meer

ARANA-agentschap-manuela-bedford-nederlandAls bij toeval ontmoetten wij Manuela Bedford in Duitsland. Vanwege onze gemeenschappelijke interesse voor luxueuze vesten gemaakt van alpaca garens, was het niet moeilijk een geanimeerd gesprek te voeren. Dit resulteerde erin dat ARAÑA het agentschap voor Manuela Bedford in  Nederland heeft gekregen.

De collectie van Manuela Bedford is een goede aanvulling op de ARAÑA collectie. In tegenstelling tot de vesten van ARAÑA die veelal handmatig gemaakt worden, worden de collecties van Manuela Bedford meer machinaal gemaakt. Omdat dit veel minder arbeidsintensief is, ligt de prijs van de Manuela Bedford vesten en truien lager. Manuela-Bedford-gebloemd-patroon-oker-geel-alpaca-wol

Dit voorjaar heeft Manuela speciaal kleurcombinaties gemaakt die gekozen waren door een klant van ARAÑA. Hiervoor is Manuela zelfs twee keer naar onze showroom in Veenendaal gekomen om met elkaar de kleuren te bespreken. Eindeloos zijn er foto’s over en weer gestuurd met proefbreisels. Het resultaat is dan ook bijzonder mooi geworden. Wij hebben daar een grote voorraad van en daarom hebben wij een interessante aanbieding van de Jullieta truien in onze SALE voor u staan.

Dames trui Manuela bedford Oker geel room witManuela Bedford ontwerpt sinds 1990  exclusieve mode van luxueuze alpaca vezels. De Zuid-Amerikaanse kunstwerken, ornamenten en symbolen inspireren Manuela Bedford in het ontwerpen van jaarlijkse collecties in kleurrijke patroon met een individueel karakter. De textiel-business is verweven in de familietraditie van Bedford. Zo begon in 1915 de overgrootvader van de oprichter van het bedrijf in de Peruaanse stad Arequipa zijn eerste alpaca atelier.

De liefde voor de hoogwaardige alpaca en de traditionele kunstnijverheid is generatie op generatie overgedragen. Het familiebedrijf werk met grote inzet aan het in stand houden en verbeteren van de traditionele breikunst. Patrick Bedford, de zoon van Manuela, neemt het roer dit jaar over.

Lees meer

ASARTI- Brei groep bolivia met sociaal verantwoorde werkwijzeGedurende ons verblijf in Bolivia van 1989-1991 zijn wij in contact gekomen met ASARTI. Destijds was de eigenaar Jacobus van Diemen. Hij was getrouwd met Augus Rivera, een Boliviaanse docent kunstgeschiedenis aan de universiteit. Zij leerde vrouwen in groepen breien en omdat Augus zelf bijzonder kunstzinnig en creatief is, ontstonden er de mooiste ontwerpen. In 1980 werd de basis gelegd voor het brei- en weef atelier ASARTI (la Asociación de Artesanos Tiquipaya), met als doel de traditionele kennis op gebied van breien en weven te handhaven.

Wat mij enorm aansprak waren de prachtige kleuren en bijzondere ontwerpen. Maar vooral de sociaal verantwoorde manier zoals er gewerkt wordt. Daarnaast is alpaca ook nog eens duurzaam en draagt enorm behaaglijk. Kortom, het is een (h)eerlijk product én een voorloper op het huidige ‘eerlijk winkelen’.

Om terug te keren naar Nederland zonder enkele van deze kunststukjes in mijn koffer, ging natuurlijk niet. Mijn enthousiasme werd gedeeld door mijn vrienden en familie.

Oranje-denim-blauw-gebloemd-vest-ASARTI-alpaca-wol-gebreid-shawl-kraag
Een ASARTI-ontwerp

Al snel waren de meegenomen vesten en truien verkocht. Met onze tweede verlofperiode heb ik weer enkele monsters meegenomen en aan kledingzaken laten zien. Ook daar reageerde men positief. Hier werd in 1991 de basis gelegd voor ARAÑA.

Wat betekent de naam ARAÑA?

ARAÑA betekent spin. In het Nederlands zeggen we dat de spin haar web weeft maar in het Spaans spreekt met over de spin die haar web breit. De gebreide kleding van ARAÑA representeert dit Spaanse gezegde: zoals een spin haar web breit, zo breit ARAÑA als het ware de twee culturen aan elkaar. In de alpaca collecties van ARAÑA komen de Europese invloeden met de Zuid-Amerikaanse culturen samen.

Sinds 1991 werken wij nauw samen met ASARTI. De kinderen van Augus en Jacobus die wij destijds ontmoeten hebben, zijn met een zeer diepe persoonlijke inzet verder gegaan met het bedrijf. Nicole van Diemen heeft modeontwerpen gestudeerd in Amsterdam en is met die kennis teruggegaan naar Bolivia.

ASARTI werkt samen met zeer getalenteerde breisters. Deze brei-ster kan ook een man zijn. ASARTI maakt ontwerpen van zowel Alpaca als Pima katoen. Dit laatste is een de zachtste en tevens sterkste katoen soort die ook in Peru veel wordt verbouwd. In elke collectie vind u verwijzingen naar de geschiedenis, cultuur en kleur van de Andes. ASARTI creëert nieuwe en artistieke mode in kleurrijke pallets.

Vanwege een groot reorganisatie project aan de Breestraat in Leiden moest ASARTI zijn winkel het einde van 2017 sluiten. Dat is erg jammer, maar gelukkig stopt de samenwerking tussen ASARTI en ARAÑA niet. Bij ARAÑA kunt u alpaca kleding kopen zowel van ASARTI als van ons eigen merk. Hiermee hopen wij de werkgelegenheid in zowel Bolivia als Peru te blijven ondersteunen, zodat veel gezinnen goed in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Wij wensen Nicole en Jester, samen met hun twee dochtertjes, een heel goede tijd toe in Bolivia. Wij hopen dat er nog heel veel kleurrijke en kunstzinnige ontwerpen zullen volgen.

Colors fills your life with a never-ending beauty

Lees meer