Wat is een alpaca?

De alpaca’s komen voor in de hoogvlaktes van het Andes gebergte in Equador, Chili, Bolivia en voornamelijk in Peru op een hoogte van 4000 -5000 meter. De alpaca is een gedomesticeerde (door mensen gehouden) lama en wordt in de volksmond ook wel berg-lama genoemd. De alpaca is verwant met de vicuna. Door kruising met de vicuna verbeterd men steeds de kwaliteit van de alpacawol, hoewel het strikt genomen geen wol maar een vezel is. De meeste alpaca’s worden door de indianen zelf gehouden, maar er zijn ook speciale alpaca farms.

Op de hoogvlaktes van de Andes zijn de temperatuurverschillen groot. ’s Nachts vriest het stevig tot wel -30 ºC en overdag kan het tropisch warm worden. Daarom heeft de alpaca een unieke vacht die bestaat uit holle vezels. Dit maakt de vacht niet alleen heerlijk zacht en licht,is sterk isolerend zodat de lichaamswarmte van de alpaca stabiel blijft. Deze vacht zorgt dat de alpaca niet bevriest en niet uitdroogt. De vacht heeft vijf verschillende kwaliteitsklassen, die de Zuid-Amerikaanse vrouwen selecteren door het voelen met hun handen. De vacht komt voor in 22 verschillende natuurlijke kleuren, bontgekleurde dieren zijn zeer zeldzaam.

Waarom is alpaca kostbaar?

Alpaca wol is een unieke en veelzijdige wolsoort die wordt gerekend tot de meest exclusieve wolsoorten ter wereld. Het is zacht, duurzaam en luxueus. Lang voordat Columbus Zuid-Amerika ontdekte, was de alpaca vezel al bekend om zijn bijzondere eigenschappen. Het werd vaak exclusief gebruikt voor koninklijke kleding. Daarom wordt het ook wel het goud van de Inca’s genoemd omdat de Inca’s zelf weinig om goud en zilver gaven.

De alpaca geeft slechts twee tot vier kilo ruwe wol per twee jaar. Daarom is de alpaca een kostbaar dier. Na een zorgvuldige selectie blijft er ongeveer 700 gram wol over, genoeg voor één trui. De langste draden van de vacht, dat zijn de draden van de rug, worden verwerkt in onze collecties.

Alpaca wol is een enorm sterk materiaal dat bovendien waterafstotend is. Het bevat geen lanoline en is daarom hypoallergeen zodat ook goed draagbaar is voor mensen met een allergie voor schapenwol. Vanwege de gladde en fijne structuur van de vezel kriebelt het niet aan de huid en pilt het niet. Daarnaast draagt het heerlijk zacht en behaaglijk en houdt het de lichaamswarmte vast zonder af te sluiten.

Daarnaast is het gemakkelijk zelf te wassen en te onderhouden, zodat een alpaca kledingstuk tientallen jaren meegaat.