ASARTI- Brei groep bolivia met sociaal verantwoorde werkwijzeGedurende ons verblijf in Bolivia van 1989-1991 zijn wij in contact gekomen met ASARTI. Destijds was de eigenaar Jacobus van Diemen. Hij was getrouwd met Augus Rivera, een Boliviaanse docent kunstgeschiedenis aan de universiteit. Zij leerde vrouwen in groepen breien en omdat Augus zelf bijzonder kunstzinnig en creatief is, ontstonden er de mooiste ontwerpen. In 1980 werd de basis gelegd voor het brei- en weef atelier ASARTI (la Asociación de Artesanos Tiquipaya), met als doel de traditionele kennis op gebied van breien en weven te handhaven.

Wat mij enorm aansprak waren de prachtige kleuren en bijzondere ontwerpen. Maar vooral de sociaal verantwoorde manier zoals er gewerkt wordt. Daarnaast is alpaca ook nog eens duurzaam en draagt enorm behaaglijk. Kortom, het is een (h)eerlijk product én een voorloper op het huidige ‘eerlijk winkelen’.

Om terug te keren naar Nederland zonder enkele van deze kunststukjes in mijn koffer, ging natuurlijk niet. Mijn enthousiasme werd gedeeld door mijn vrienden en familie.

Oranje-denim-blauw-gebloemd-vest-ASARTI-alpaca-wol-gebreid-shawl-kraag
Een ASARTI-ontwerp

Al snel waren de meegenomen vesten en truien verkocht. Met onze tweede verlofperiode heb ik weer enkele monsters meegenomen en aan kledingzaken laten zien. Ook daar reageerde men positief. Hier werd in 1991 de basis gelegd voor ARAÑA.

Wat betekent de naam ARAÑA?

ARAÑA betekent spin. In het Nederlands zeggen we dat de spin haar web weeft maar in het Spaans spreekt met over de spin die haar web breit. De gebreide kleding van ARAÑA representeert dit Spaanse gezegde: zoals een spin haar web breit, zo breit ARAÑA als het ware de twee culturen aan elkaar. In de alpaca collecties van ARAÑA komen de Europese invloeden met de Zuid-Amerikaanse culturen samen.

Sinds 1991 werken wij nauw samen met ASARTI. De kinderen van Augus en Jacobus die wij destijds ontmoeten hebben, zijn met een zeer diepe persoonlijke inzet verder gegaan met het bedrijf. Nicole van Diemen heeft modeontwerpen gestudeerd in Amsterdam en is met die kennis teruggegaan naar Bolivia.

ASARTI werkt samen met zeer getalenteerde breisters. Deze brei-ster kan ook een man zijn. ASARTI maakt ontwerpen van zowel Alpaca als Pima katoen. Dit laatste is een de zachtste en tevens sterkste katoen soort die ook in Peru veel wordt verbouwd. In elke collectie vind u verwijzingen naar de geschiedenis, cultuur en kleur van de Andes. ASARTI creëert nieuwe en artistieke mode in kleurrijke pallets.

Vanwege een groot reorganisatie project aan de Breestraat in Leiden moest ASARTI zijn winkel het einde van 2017 sluiten. Dat is erg jammer, maar gelukkig stopt de samenwerking tussen ASARTI en ARAÑA niet. Bij ARAÑA kunt u alpaca kleding kopen zowel van ASARTI als van ons eigen merk. Hiermee hopen wij de werkgelegenheid in zowel Bolivia als Peru te blijven ondersteunen, zodat veel gezinnen goed in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Wij wensen Nicole en Jester, samen met hun twee dochtertjes, een heel goede tijd toe in Bolivia. Wij hopen dat er nog heel veel kleurrijke en kunstzinnige ontwerpen zullen volgen.

Colors fills your life with a never-ending beauty