Blog

De jaarlijkse Warmetruiendag

Tijdens deze dag staat energiebesparing en de bewustwording hiervan centraal. Het motto is ‘verwarm jezelf,arana-young-collectie-homepagina en niet de wereld’. Dit doe je door op deze dag je verwarming één of twee graden lager te zetten en zelf een lekkere warme wollen trui aan te trekken. Gebreide wollen truien en vesten zijn weer helemaal trendy en op deze manier bespaar je op een dag 6% aan energie en 6% aan CO2- uitstoot. Als we dat nu met z’n allen doen, dan hebben we echt impact!

Op deze Warmetruiendag worden er allerlei leuke acties georganiseerd. Verschillende gemeenten organiseren een energie- en klimaatquiz, scholen organiseren lessen rondom dit onderwerp, bedrijven stimuleren hun werknemers een warme wollen trui aan te trekken en je kan een foto van jezelf in je favoriete trui delen op instagram met #warmetruiendag, waarbij je de kans maakt dat jouw trui wordt verkozen tot de lievelingstrui van Nederland.

Met onze gebreide truien en vesten van alpaca wol kan je de hele winter door Warmetruiendag vieren.Dames alpaca wollen trui oker geel room wit Vanwege de thermische
kwaliteit van de alpaca vezel heb je het behaaglijk warm zonder dat u de verwarming hoog hoeft te zetten. Dat bespaart op de energierekening en het is ook nog eens beter voor het milieu.

Kijk voor meer informatie en activiteiten op: www.warmetruiendag.nl 

 

ARANA-agentschap-manuela-bedford-nederlandAls bij toeval ontmoetten wij Manuela Bedford in Duitsland. Vanwege onze gemeenschappelijke interesse voor luxueuze vesten gemaakt van alpaca garens, was het niet moeilijk een geanimeerd gesprek te voeren. Dit resulteerde erin dat ARAÑA het agentschap voor Manuela Bedford in  Nederland heeft gekregen.

De collectie van Manuela Bedford is een goede aanvulling op de ARAÑA collectie. In tegenstelling tot de vesten van ARAÑA die veelal handmatig gemaakt worden, worden de collecties van Manuela Bedford meer machinaal gemaakt. Omdat dit veel minder arbeidsintensief is, ligt de prijs van de Manuela Bedford vesten en truien lager. Manuela-Bedford-gebloemd-patroon-oker-geel-alpaca-wol

Dit voorjaar heeft Manuela speciaal kleurcombinaties gemaakt die gekozen waren door een klant van ARAÑA. Hiervoor is Manuela zelfs twee keer naar onze showroom in Veenendaal gekomen om met elkaar de kleuren te bespreken. Eindeloos zijn er foto’s over en weer gestuurd met proefbreisels. Het resultaat is dan ook bijzonder mooi geworden. Wij hebben daar een grote voorraad van en daarom hebben wij een interessante aanbieding van de Jullieta truien in onze SALE voor u staan.

Dames trui Manuela bedford Oker geel room witManuela Bedford ontwerpt sinds 1990  exclusieve mode van luxueuze alpaca vezels. De Zuid-Amerikaanse kunstwerken, ornamenten en symbolen inspireren Manuela Bedford in het ontwerpen van jaarlijkse collecties in kleurrijke patroon met een individueel karakter. De textiel-business is verweven in de familietraditie van Bedford. Zo begon in 1915 de overgrootvader van de oprichter van het bedrijf in de Peruaanse stad Arequipa zijn eerste alpaca atelier.

De liefde voor de hoogwaardige alpaca en de traditionele kunstnijverheid is generatie op generatie overgedragen. Het familiebedrijf werk met grote inzet aan het in stand houden en verbeteren van de traditionele breikunst. Patrick Bedford, de zoon van Manuela, neemt het roer dit jaar over.

ASARTI- Brei groep bolivia met sociaal verantwoorde werkwijzeGedurende ons verblijf in Bolivia van 1989-1991 zijn wij in contact gekomen met ASARTI. Destijds was de eigenaar Jacobus van Diemen. Hij was getrouwd met Augus Rivera, een Boliviaanse docent kunstgeschiedenis aan de universiteit. Zij leerde vrouwen in groepen breien en omdat Augus zelf bijzonder kunstzinnig en creatief is, ontstonden er de mooiste ontwerpen. In 1980 werd de basis gelegd voor het brei- en weef atelier ASARTI (la Asociación de Artesanos Tiquipaya), met als doel de traditionele kennis op gebied van breien en weven te handhaven.

Wat mij enorm aansprak waren de prachtige kleuren en bijzondere ontwerpen. Maar vooral de sociaal verantwoorde manier zoals er gewerkt werd. Daarnaast is alpaca ook nog eens duurzaam en draagt super behaaglijk. Het is kortom een eerlijk product, een voorloper op het huidige ‘eerlijk winkelen’.

Om terug te keren naar Nederland zonder enkele van deze kunststukjes in mijn koffer, ging natuurlijk niet. Mijn enthousiasme werd gedeeld door mijn vrienden en familie.

Oranje-denim-blauw-gebloemd-vest-ASARTI-alpaca-wol-gebreid-shawl-kraag
Een ASARTI-ontwerp

Al snel waren de meegenomen vesten en truien verkocht. Met onze tweede verlofperiode heb ik weer enkele monsters meegenomen en aan kledingzaken laten zien. Ook daar reageerde men positief. Hier werd in 1991 de basis gelegd voor ARAÑA.

Wat betekent de naam ARAÑA?
ARAÑA betekend spin. In het Nederlands zeggen we dat de spin haar web weeft, in tegenstelling tot het Spaanse gezegde, waarin de spin haar web breidt. De gebreide kleding van ARAÑA representeert dit Spaanse gezegde: zoals een spin haar web weeft, zo breidt de onderneming ARAÑA twee culturen aan elkaar. In de alpaca collecties van ARAÑA komen de Europese invloeden met de Zuid-Amerikaanse culturen samen.

Sinds 1991 werken wij nauw samen met ASARTI. De kinderen van Augus en Jacobus die wij destijds ontmoeten hebben, zijn met een zeer diepe persoonlijke inzet verder gegaan met het bedrijf. Nicole van Diemen heeft modeontwerpen gestudeerd in Amsterdam en is met die kennis teruggegaan naar Bolivia.

ASARTI werkt samen met zeer getalenteerde breisters. Deze brei-ster kan ook een man zijn. ASARTI maakt ontwerpen van zowel Alpaca als Pima Cotton. In elke collectie vind u verwijzingen naar de geschiedenis, cultuur en kleur van de Andes. ASARTI creëert nieuwe en artistieke mode in kleurrijke pallets.

Vanwege een groot reorganisatie project aan de Breestraat in Leiden moet ASARTI zijn winkel het einde van dit jaar sluiten. Dat is erg jammer, maar gelukkig stopt de samenwerking tussen ASARTI en ARAÑA niet. Bij ARAÑA kunt u alpaca kleding kopen zowel van ASARTI als van ons eigen merk. Hiermee hopen wij de werkgelegenheid in zowel Bolivia als Peru te blijven ondersteunen, zodat veel gezinnen een redelijk goed levensonderhoud kunnen hebben.

Wij wensen Nicole en Jester, samen met hun twee dochtertjes, een heel goede tijd toe in Bolivia. Wij hopen dat er nog heel veel kleurrijke en kunstzinnige ontwerpen zullen volgen.

Colors fills your life with a never ending beauty.

Gebreid dames vest blauw paars van 100% duurzame alpaca wol. Ook zeer geschikt voor de grote maten.Meestal is het erg moeilijk om leuke kleding te kopen als je maat 48 of daarboven draagt. Iets wat het oog streelt lijkt alleen voor maat 36 tot 44 te zijn weggelegd. Het is een uitdaging als je fors bent om jezelf origineel te kleden. Bij grote maten is het belangrijk dat  de kleding een goede pasvorm heeft en van goede kwaliteit is.

Vaak zijn forse dames aarzelend om gebreide kleding te kopen: “Daar ben ik te dik voor”, wordt dan al snel gezegd. Dat hoeft niet zo te zijn als het kledingstuk past bij de persoonlijkheid van de vrouw.  Als je een grote maat nodig hebt en kiest voor een origineel kledingstuk met een ontwerp wat in het oog springt,  valt het oog op het design en niet op het figuur.

Stevige dames hebben het vaak ook sneller warm. Dat weerhoud om wat wolligs aan te schaffen.

Alpaca draagt niet warm, maar behaaglijk. Alpaca past zich aan de lichaamstemperatuur aan. Het pilt niet op de plaatsen waar de meeste wrijving is. Kortom alpaca is fantastisch dragen; juist als je een grote maat hebt.Dames-vest-grijs-gebloemd-rood-roze-gebreid-alpaca-wol-peru

 Zwart kleed af, is een veel gehoorde opmerking.

Alhoewel in de grote maten collecties vaak zwart wordt gebruikt, hoeft het niet altijd zwart of donker te zijn om af te kleden. Een goed gekozen accessoire of kledingstuk wat de aandacht afleid van het figuur heeft hetzelfde effect.

Exclusieve omslagdoek in zee groene en blauwe kleuren met kwastjes op de hoeken. Gebreid van 100% alpaca wol. Een omslagdoek is erg mooi voor de grote vrouw.

Juist bij een fors postuur staan omslagdoeken heel erg goed. Het voordeel van een omslagdoek is, dat je het ‘s winters binnen en in het voor- en najaar ook buiten kunt dragen. Je bent er altijd mooi mee en het leidt de aandacht af van het postuur. Dus kleedt het af en dat is wat we willen.

Dikke bovenarmen komen vaak voor. Standaard grote maten zijn niet voor iedereen geschikt. Daarom kunnen wij ook vesten ook op maat laten maken. Het patroon moet dan aangepast worden, een meerprijs is wel nodig, maar het resultaat is het dubbel waard.

Hieronder een gezellige reactie van een klant uit België.

“Goede middag, mevrouw Joke, ”moest het mogelijk zijn het Edelweiss vest te laten breien op maat ben ik bereid de Caracol ook bij te bestellen. Het is zeker een pluspunt als de wat dikkere madammen ook kunnen genieten van een lekker luchtig en warm alpacaatje. In ieder geval ik ben vast tevreden en ik wil graag uw website voor de alpaca producten promoten hier in Brugge België”.